TZ Niory - шаблон joomla Joomla
Loading...

Как Game of Thrones повлия на света на рекламата

0

През последните 7 години Game of Thrones придоби огромна популярност и слава. Рекламната индустрия не остана безучастна и се възползва от това, черпейки вдъхновение от шоуто за различни реклами.

През последните 7 години Game of Thrones придоби огромна популярност и слава. Рекламната индустрия не остана безучастна и се възползва от това, черпейки вдъхновение от шоуто за различни реклами. От такива за хранителни продукти и ястия, през кампании за повишаване на популярността на бранда, до интервюта в списания и забавни влогове, препратките към Game of Thrones са много. Въпреки това, не всички са били успешно възприети от публиката.

Подбрахме 4 примера от напълно различни области, за да ви осигурим вдъхновението, от което се нуждаете, когато изграждате тематичната си кампания.

1. Hodor е все още жив в тази реклама на KFC

Рекламата на KFC UK, вдъхновена от Game of Thrones излезе във Великобритания лятото на 2017г.. Тя „възвръща“ последната сцена на Ходор и препраща към събитието от сериала, което изяснява произхода на името „Ходор“. В рекламата той казва „пиле с пържени картофи“, което е най-поръчваното ястие в менюто на ресторанта. Изпълнението на Крисчън Найрн и групата от хора, които щурмуват ресторанта, прекрасно представят желания комичeн аспект в тази реклама. Според агенцията, която стои зад видеото и криейтива, това е най-успешната публикация на KFC U.K. за всички времена.

2. Спорната реклама SodaStream за газирана вода

Рекламата отхвърля „епидемичното използване на пластмаса“ на Земята и се фокусира особено върху еднократните бутилки, които замърсяват планетата. Героинята Септа Унела (Hannda Waddingham) от Game of Thrones и Сър Грегор Клегейн (Thor Bjornsson), известен още като „Планината“, пресъздават сцената от сезон 5, в която Церсей Ланистър е принудена да извърви Пътя на срама. Този път Унела измъчва обикновен човек, който купува бутилирана газирана вода от магазин за хранителни стоки. Рекламата бързо придоби популярност, но и предизвика дебат и SodaStream влезе в правна битка, която в последствие загуби от Международната асоциация за бутилирана вода. Концепцията успешно интегрира хумор в рекламата за повишаване на осведомеността и трябва да бъде разглеждана като пример за привличане на вниманието към задълбочени теми. SodaStream продължават да използват актьори от Game of Thrones за своите реклами.

3. Ейми Шумър (Amy Schumer) - Schwinter is coming 

Пролетта на 2016г., Ейми Шумър направи вдъхновенo от Game of Thrones, промо за четвъртия сезон на нейното шоу „Inside Amy Schumer“. Видеото, както вероятно предполагате, е комедийно, изпълнено с шеги, свързани със сезон 5 на Game of Thrones. В него тя седи на кон, казвайки: „Не, славата не ме промени, това е просто Уберът, който ме взе.” Тя прави комична препратка към един от сюжетните обрати на сезон 5 - смъртта на Джон Сноу, казвайки: „Джон Сноу определено е жив, защото отказа да участва в нашето шоу“.

4. Ирландската рекламна кампания

През 2016г. Tourism Ireland стартира Game of Thrones рекламна кампания за милиони фенове по целия свят. В партньорство с HBO, кампанията отбелязва Северна Ирландия като територия на Game of Thrones за последните 6 години. Част от кампанията включва серия от 10 сложно издълбани врати, изобразяващи моменти, вдъхновени от шоуто, като всяка врата маркира определен епизод, показващ връзката между Ирландия и Game of Thrones. След известно време вратите бяха изложени в заведения и други места, в близост до локациите на заснемане на целия сезон, като по този начин дават следи на туристите по време на тяхната обиколка.

Независимо кой подход ще изберете, трябва да сте сигурни, че сте събрали цялата необходима информация и факти. Феновете лесно ще се разстроят и няма да подкрепят вашия продукт или услуга, ако чувстват, че обиждате историята или същността на шоуто.

Прочетете още: 7 интересни факта за Facebook

Add comment


( 1 Vote )