TZ Niory - шаблон joomla Joomla
Loading...

Най-добрите маркетингови кампании на всички времена

0

Общото между най-добрите маркетингови кампании е това, че имат отличителна идея, великолепен план за действие, най-добрите начини за популяризиране и ясен призив.

Общото между най-добрите маркетингови кампании е това, че имат отличителна идея, великолепен план за действие, най-добрите начини за популяризиране и ясен призив.

Как някой от нас би описал една култова реклама? Това е тази реклама, която успява да остане незабравима и позволява на марката да въздейства на аудиторията години след първото й излъчване. Независимо дали използват социални медии, имейл маркетинг или друг метод за популяризиране, тези емблематични кампании успяват да ангажират целевата си аудитория по безпрецедентен начин. 

В тази статия ви даваме 5 примера за такива маркетингови кампании:

 1. Google- Year in Search 

Year in Search на Google без съмнение е една от най-добрите кампании. Поредицата започва през 2009 г. и показва най-често срещаните търсения в Google за дадена година.

Силата на тази маркетингова кампания се крие в нейната идея. Докато хората се обръщат към Google за почти всеки въпрос в съзнанието си, в този 3-минутен видеоклип прекрасно са подчертани тенденциите, които управляват годината.

Също така, видеото е чудесен начин за търговците да разберат хората, събитията и културните моменти, които завладяха целия свят. Да бъдат наясно с нуждите на потребителите

2. Apple- Get a Mac

Кой казва, че Apple е само майстор на технологиите? Виждали ли сте колко странни понякога, но и силни са маркетинговите им кампании? Такъв пример е и тази реклама. Колко удобно са повдигнали дебата Mac срещу PC пред аудиторията си.

Простотата и минимализъмът на кампанията я правят една от най-успешните. Apple следва стандартен шаблон - двама мъже, водещи интересен разговор. Спортно облеченият е в ролята на Macintosh, а по-официално облеченият се представя като PC. Клипът говори за възприеманите слабости на последните, съответстващи на силните страни на Мак. С тази кампания Apple възнамерява да привлече като аудитория онези, които смятат, че MAC е труден за боравене и заради това превключват към (избират) не-MAC.

Добрият маркетолог трябва да умее изтънчено да завладее ума на потребителя, без неговото съобщение да е натрапчиво. Една проста идея като тази може да бъде толкова впечатляваща, ако е последователна. Също така не винаги бюджетът е водещ, за да бъде една реклама успешна.

3. Old Spice: The Man Your Man Could Smell Like

Видеоклипът от кампанията „The Man Your Man Could Smell Like“ на Old Spice, генерира почти 51 милиона гледания и бе последван от втори рекламен клип през 2010 година.

Не само списването, но и самата маркетинговата идея за лично общуване с феновете в социалните медии от самия „Old Spice Guy“ привлече публиката. Тези кратки видеоклипове бяха видени от почти 11 милиона души, като значително се увеличиха броя на последователите във Facebook и Twitter. Ангажираността им в социалните медии беше достатъчно голяма причина да бъде изтъкната като една от най-добрите маркетингови кампании на всички времена.

4. Procter & Gamble: Thank You, Mom

Сигурни сме, че това ви е просълзило!
Подобна реклама от компания за почистване на дома като Procter & Gamble (P&G) трябва да бъде възхвалявана за нейната идея, изпълнение и начин на въздействие.

Нашите майки са многогодишен източник на подкрепа, мотивация и сила. Смисълът е, че в тази реклама са включени не само майките домакини, но и майките на Олимпийските атлети. И те, като обикновената домакиня, имат купища с пране и много за почистване, а P&G идва на помощ.

Емоционалният трик в повечето случаи работи. Това е мощно средство за влияние върху поведението на купувача. Но се уверете, че е в синхрон с вашата идея и имидж на марката.

5. Nike- Just Do It

реклама nike

Ето как изглежда победата!

Сигурен съм, че хората в Reebok (по-голям гигант по това време) трябва да са били шокирани от шегата след тази кампания на Nike. Компанията успя да се възползва от нарастващата фитнес мания през 80-те години и излезе с култовата си кампания „Just Do It“. До 1998 г. продажбите надхвърлиха 9,2 млрд. долара, а хората бяха направо полудели. Те започнаха да се асоциират с лозунга.

Този лозунг беше достатъчно интересен, за да накара публиката да се раздвижи. Той съдържа всеобщо, но персонализирано послание. Лозунгът призовава всеки да се асоциира с известни спортисти, които рекламират марката.

Най-добрият начин да излезете с емблематична кампания е първо да се запитате от какво се нуждае аудиторията. Измислете възможните проблеми, техните решения и ги синхронизирайте с продуктите си.

6. Vodafone- ZooZoo campaign

Тези 30 реклами от Vodafone бяха хит сред индийската публика. Това стана ясно от последователите на тези човечета в социалните мрежи, които доведоха до 200 ZooZoo специфични страници с 250000+ фенове и хиляди мнения в Youtube.

Vodafone успя бързо да създаде нова идентичност на марката (замествайки Хъч). Само една мощна кампания може да направи това. Също така, тази кампания беше съсредоточена върху услугите с добавена стойност, където ZooZoos са „щастливи да ви помогнат“, разпространявайки най-новото си мото.

Залозите са високи, когато възнамерявате да ребрандирате марката си. Още по-трудно е, когато вече имате силна идентичност (Pug for Hutch) на пазара. Трябва да вярвате в себе си и да заложите на нестандартни идеи. И разбира се, изградете план, който е колкото ефективен, толкова и забележителен.

Прочетете още: Артистично представяне на електроцентрала „Панда” в Датонг, Китай

Add comment


( 1 Vote )