TZ Niory - шаблон joomla Joomla
Loading...

Нови технологии и външна реклама

0

Цифровата външна реклама се превърна във важен комуникационен канал, оставящ автентично и трайно впечатление. Като показател за увеличената синергия между външна реклама и дигиталната...

Рекламата се намира навсякъде около нас. Тя е средството за разпространение на хиляди послания и фирми, които се намират на пазара. Съществува един интересен термин, който описва всякакъв тип реклама, достигаща до потребителя, когато той или тя е извън дома си. Това е „реклама-извън-вкъщи“, известна като ОOH (Out-of-home media advertising). Като показател за увеличената синергия между външна реклама и дигиталната реклама са нарастващата урбанизация, дигитализацията и технологичните нововъведения на пазара. Това означава Out-of-Home комуникацията като по-бързо, по-ефективно и с по-голяма гъвкавост средство, задоволяващо клиентите и потребителите.

Цифровата външна реклама се превърна във важен комуникационен канал, оставящ автентично и трайно впечатление. В света на дигиталните технологии обаче да се привлече вниманието е все по-интересна и трудоемка задачка, тъй като всеки ден виждаме стотици външни реклами. Масовата рекламна среда е на радио, телевизията и киното. Като масова се разглежда и външната реклама, която се използва в кампании за марки, събития, фестивали и други. Ясното и разбираемо послание е важно, за да достигнете успешно до съзнанието на потребителя. В случай че изберете билборд, използвайте не повече от 10 думи текст. А Вие все пак искате да достигне до тях Вашата криейтив идея, нали?

външна рекламаДнес до потребителя достигат хиляди послания, които вижда за секунди или в рамките на 1-2 минути и е провокиран да се замисли и да вземе незабавно решения. За разлика от миналото, когато използването на билборд или реклама на открито е просто начин да се познае марката, днес разговор с покупателя се осъществява чрез инструментите, които включват широк набор от QR кодове до прости уеб адреси или дори приложения като Snapchat и Instagram. Някои външни реклами могат да се превърнат в централен пункт за цялата кампания, особено ако взаимодействат с потребителите и техните мобилни телефони. Т.н. „вирусни“ кампании са подходящи за интернет средата, където до потребителя се достига във всяка секунда.

Медийният микс включва външната среда, която е негова основна част, тъй като е силно въздействаща и бързодостигаща до хиляди хора. По улиците можем да срещнем интересни и различни видове реклама. Те включват: 1. Билборд реклама, 2. Място на продажба (щандове за цигари и алкохол и др.), 3. Улични мебели (спирки, будки, телефонни кабини и т.н.); 4. Транзитна реклама и таксита (таксита, автобуси, подлези, влакове и т.н.); 5. Мобилни билбордове; 6.Guerrilla реклама.

Достигането до стотици хиляди потребители се осъществява чрез билбордовите пространства.

Нека разгледаме външна реклама в Румъния. Измислен е интересен начин за изчисления на импресии, доставени по медиен график за външното местоположение. Става дума за система, наречена Gross Ratings Points (GRP). Отчитането и пресмятането се нарича DEC или Daily Effective Circulation. Известно е също така и като "показване". В това пресмятане има много фактори, които се основават на трафик, видимост, местоположение, размер и т.н. Една рейтингова точка е равна на 1% от пазарната популация. 50% например означават, че най-малко 50% от населението в района ще види един от бордовете поне веднъж на ден.

В света на дигиталната реклама се използва сложната технология за проследяване на очите, която измерва ангажираността на аудиторията и създава виртуални среди, които могат да бъдат адаптирани за всеки град в реалния свят, те получават полезни данни, които повишават качеството на кампаниите на OOH. Новата технология е способна да идентифицира кой търси, но и носи ренесанс за реклами извън дома (OOH), тъй като индустрията показва ранни признаци на поглъщане в сферата на сливания и придобивания. Технологията позволява да се разбере първоначално дали хората, които преминават покрай цифровите билбордове са мъже или жени. Вече може да се определи възрастовата група, в която попадат, както и дали са тъжни или щастливи, дали са с къса или дълга коса, носят или не очила. Данните от интелигентните устройства също са интегрирани. В резултат рекламата извън дома може да доставя високо целеви послания и съдържание, което да увеличи интереса, смятат колегите от румънския пазар.

Броят на цифровите екрани, търговията в реално време и хипер таргетирането се увеличават. А външната реклама, позната като ООН, е основна част от социалните и мобилните стратегии и все повече се разпознава като средство за директна реакция. В Румъния е стартирано първото планиране на програмно приложение, наречено SETI. Това е разширена система за трафик и има за цел да идентифицира демографския профил на хората, преминаващи през 43 пункта в Букурещ. Приложението брои само хората, които има висока вероятност да видят посланието на екран. По този начин за всяко място се знае точно кой тип целева група е проявила интерес и какви са шансовете целевата група да вижда рекламите. Финикс Медия е въвела тази иновация на пазара и е първата приложила външна промоционална система по времеви интервали, както и предаване в реално време на съобщения от мобилен телефон към цифрови екрани. SETI е първият инструмент за измерване и планиране на цифровата реклама извън дома.

външна рекламаСъчетаването на цифровите медии и външна реклама са основните международни тенденции според водещи специалисти. Много вероятно е започналата виртуалната и холограмната революция, подхранвана от големи международни технологични играчи като Google, Facebook и други фирми за мобилни технологии, да бъде началото на значителна нова тенденция в реалността на OOH, припокриваща се с виртуална реалност.

Цифровата реклама има предимство пред традиционната, което се състои в по-добър контрол над програмния процес, предоставяне на повече гъвкавост във всичко, от планирането до показването на реклами в даден момент, в желания контекст и публика. Другата голяма тенденция в индустрията на OOH е, че OOH програмирането ще помогне на DOOH да расте по-бързо от очакваното.

Програмната реклама може да бъде разширена от онлайн и мобилни към други медии като телевизия, радио и ООН, тъй като не принадлежи само на един медиен канал. В румънския сектор агенциите и рекламодателите имат достъп до мониторинговите данни за външна реклама. В платформите за планиране и насочване се изискват данни за трафика и аудиторията за външните дисплеи от индустрията. Това са данни, които се използват за потребителско таргетиране.

Насочването и определянето на целите е основна задача на програмните медии. Правилното определяне в кампаниите за гарантиране на оптимален резултат включва: ефективност на инвентара, ефективност на комуникацията, ефективност на разходите и т.н. Екипът на румънската фирма Phoenix Media използва Платформата за управление на данни с Quantum Data Management Platform (DMP) за всичките им програмни цифрови кампании.

Очаква се сериозна промяна в рекламната индустрия, както и в бъдещето на индустрията на външна реклама (ООН) и в DOOH да има нововъведения, а съотношението DOOH-OOH да се промени през следващите десет години. Рекламната индустрия ще бъде напълно променена в близко бъдеще. Технологията ще направи разликата във всички медии, включително и в OOH. Например, очилата за виртуална реалност могат да бъдат индивидуални с OOH поддръжка, с пряко насочване на потребителите. Въпреки че старите хартиени билбордове все още не се наблюдават днес, в бъдеще компаниите на OOH ще измерват много точно всички нови програмни търговски холограми, припокриващи се със заобикалящата ги реалност.

Днес медийният свят е изправен пред все по-голямо предизвикателство да улови и поддържа вниманието на потребителя. Марките искат да се доближат до потребителите, да разберат техните нужди и да бъдат по-иновативни и ангажирани от всякога. Точно заради това креативността се цени все повече при изработването на реклама, тъй като има огромно въздействие не само върху творческата стратегия, но и върху публиката. Новите технологии са най-добрият инкубатор за творчество, което прави небето лимит на мястото, където може да се стигне до добра рекламна кампания. Това е сред причините рекламата извън дома да е претърпяла бързи промени и да продължава да се развива толкова динамично през последните години. Особено в цифровото пространство. Динамичната й промяна я прави и все още ефективен инструмент и форма за комуникация.

външна рекламаЖивеем в свят, управляван от смартфона и други преносими устройства. Вниманието на средния потребител е насочено към малкия екран пред него. Въпреки това рекламата чрез външните медии става все по-интерактивна и разкрива нови възможности. Цифровите медии все по-често променят традиционните, като позволяват растежа на OOH. Сърбия е първата страна на Балканите, която е въвела мрежови цифрови билбордове, дори преди повечето други европейски държави.

Централен пункт за цяла кампания могат да станат някои външни реклами поради взаимодействието с потребителите и мобилността. Много висока степен на разпознаваемост на марките имат рекламните билбордове. С други думи това е много ефективен начин за достигане до Вашата целева аудитория. Според проучване на Nielsen 75% от потребителите, които пътуват по пътищата с дигитални билбордове, могат да си спомнят да виждат един път през последния месец, а 55% от тях могат да си припомнят посланието на знака през повечето време или всеки път, когато минават.

Основната причина за силната работа на OOH е специфичността, постигната чрез технологията. Както Иван Полард, тогава старши вицепрезидент в Coca-Cola North America, каза пред AdAge: "Цифровата технология на билборд ни позволи да поставим нашето послание на точното място в точното време по начин, който никога не сме могли да направим досега". Билбордите могат да събират данни за превозните средства, които се приближават до нея, и да показват насочени послания до индивидуална кола. Те могат да се насочат и към конкретни зрители благодарение на интегрирането на данни от интелигент ни устройства, а някои дори започнаха да предлагат спонсориран WiFi на обществеността. Други технологии позволяват на обществеността да взаимодейства с билборда, както пряко, така и чрез интелигентни устройства.

По този повод можем да заключим, че днес цифровите външни рекламодатели използват вградените си камери, Wi-Fi и Bluetooth в своите медии, което позволява на рекламодателите да следят потребителите и да им изпращат специални оферти чрез мобилни телефони. Разработването на новите технологии дава възможност за по-добро и по-креативно медийно планиране. Най-голямото предимство на цифровите технологии, което можем да отбележим, в сравнение с традиционната статична реклама е, че разпространението и отчитането на съдържанието може да се извършва в реално време. Тази функция позволява на брандовете да бъдат активни в своята реклама. Да бъдете активни и разпознаваеми на пазара е Вашата основна задача и ние от PandaVision Ви помагаме точно за това!

Прочетете още: Нови рекламни съоражения във Варна

Add comment


( 3 Votes )