TZ Niory - шаблон joomla Joomla
Loading...

Незабравимите рекламни войни между популярни марки

0

Марките от една и съща индустрия се включват в изтънчени словесни и творчески битки, а в резултат на това се раждат изключително креативни реклами. Тук разглеждаме някои от най-увлекателните и известни рекламни войни.

На много места има нормативни регулации за рекламните послания дали чрез закони за защита на конкуренцията, потребителите или за медиите. Разбира се, регулациите варират в различните страни, като най-либерални са в САЩ и поради този причина, едни от най-интересните „рекламни войни“ се случват именно там. Марките от една и съща индустрия се включват в изтънчени словесни и творчески битки, а в резултат на това се раждат изключително креативни реклами.

Тук разглеждаме някои от най-увлекателните и известни рекламни войни:

BMW и AUDI

Това е един от най-епичните сблъсъци в автомобилната индустрия. Всичко започва с реклама на 35-ото годишно събиране на членовете на клуба МОА (Motorcycle Owners of America). BMW си пускат реклама:

реклама bmw


Рекламата гласи, че срещата ще се проведе между два сервиз центъра. След което шеговито добавят „Какво следва, парамедици на турнир по шах?“. От Audi се възползват от ситуацията и поставят голям билборд на пътя на мотористите:

реклама audi

Текст: „Шах? Не, благодаря. Предпочитам да карам. Изцяло новото Audi А4.„
И за да няма неразбрали, скоро след това Audi поставят още един билборд, гласящ „BMW, вие сте на ход.“

реклама audi

BWM отвръщат на удара като слагат три пъти по-голям билборд на съседната сграда със следния текст: „Шах и мат. Санта Моника BMW.“ и визуализират новата 3-та серия на колата.

реклама bmw

Отговорът не закъснява. Audi слагат нова билборд реклама на същата сграда. На нея е изобразен роудстъра R8, а посланието е „Вашата пешка не може да се сравнява с нашия цар.“

реклама audi bmw
Войната приключва след като BMW закачат балон на самия борд на Audi с болида им от Формула 1 и текст „Край на играта“.

реклама bmw audi

Скоро след тази битка започва нова. BMW предизвикват Audi - „Поздравления за Audi за спечелването на Автомобил на годината на Южна Африка за 2006 г. От Победителя в Световен автомобил на годината за 2006-а.“

реклама Bmw

Разбира се, Audi не остават длъжни и отвръщат с „Поздравления на BMW за спечелването на Световен автомобил на годината за 2006 г. От победителя в шест последователни състезания 24 часа на Льо Ман 2000-2006 г.“

реклама audi


Pepsi срещу Coca-Cola

Всички знаят за прословутата война между Pepsi и Coca-Cola! И двете марки са наясно със силното пазарно присъствие и с добрите маркетингови екипи на другата, и вероятно се наслаждават на съревнованието. Всичко това води до някои доста остроумни реклами. Един от последните примери е от Хелоуин, когато Pepsi провокира Coca-Cola с „Пожелаваме ви страшен Хелоуин.“ (снимката вляво), а отговорът на Coca-Cola бе също толкова добър – „Всеки иска да бъде герой.“ (вдясно). Двете реклами направиха фурор в социалните мрежи.

реклама pepsi coca cola

Burger King срещу McDonald’s

Burger King винаги казват: „Защо да ядеш с клоун, когато можеш да се храниш с крал?“ нанасяйки пряк удар в брандинга и клоуна на McDonald's!

реклама burger king mcdonald's

Не е изненадващо, че тези два бранда воюват помежду си. Но вижте само как McDonald’s демонстрира сила и предимство със своята широка мрежа от обекти. Burger King обаче отвърна изключително добре, използвайки същата реклама на McDonald’s.
McDonald’s:

Отговорът на Burger King:

Samsung срещу Apple

Двете доминиращи марки за смартфони на пазара са в постоянни битки с модели на телефони, софтуери, дати на излизане, отстъпки и услуги. Всичко това се пренася и в рекламните им кампании. Всичко започна от Samsung по време на излизането на S3 телефоните, но Apple нямат намерение да отстъпят!

рекалма samsung apple

След това Samsung пусна видео реклама, показваща характеристики на телефона си, които Apple не може да конкурира.

Apple срещу Blackberry

Когато рекламните войни между брандовете за смартфони тъкмо започваха, Blackberry влезе в битка с Apple с телевизионна реклама:

В България има Закон за защита на конкуренцията, в който се дефинират нелоялната, както и сравнителна реклама, но фирмите често намират начини да го избегнат и да влязат в рекламни войни.

Ето някои забавни примери от родната кухня:

Фамилия срещу Златната царица

„Всеки може да направи баница. Но само с майсторски кори става истинска баница. Златната царица. Корите правят баницата.“ Това е посланието в клипа за кори „Златната царица“. Има лека атака срещу конкурентите, но нищо сериозно.

Малко след това се появява клипът на кори „Фамилия“ с името: „Кой е майсторът?“, където мъже играят шах.

Посланието е очевидно: „И сега сме ние. Хоп, и царицата ти увисна. Не бях го предвидил този ход. Заради това си шах и мат. С нашата „Фамилия“ не сме от вчера в играта. Опитай сега и баницата ни. Да видиш тя пък как ще те матира. Страхотна е, направо забравих за царицата. Кори „Фамилия“, сега да видим кой е майсторът.“

Lidl Bulgaria 

Вторият пример е от колбасарския сектор. След няколко реклами включващи истории и легенди от миналото като македонски наденици и т.н. „Лидл“ пуснаха два клипа за „Качествени колбаси без добавени легенди“. 

 

Прочетете още: Десетте най-дразнещи стереотипа в рекламата

Add comment


( 0 Votes )