TZ Niory - шаблон joomla Joomla
Loading...

Virtual Reality. Маркетинг, реклама, бъдеще?

0

Представете си, че се намирате във сфера, в която чрез софтуер желаната реалност се прожектира в 3D среда. Накъдето и да погледнете – слонове и Савана

Малко преди затварянето на „Нощ на виртуалната реалност” успях да отида на събитието, определено с леко скептичен уклон относно очилата за виртуална реалност. Когато, обаче, ми сложиха очилата и слушалките, останалите сетива притихнаха. Намерих се в космоса с един метеорит до мен, Земята отдолу с осветените крайбрежни ивици, и една космическа станция зад мен, за разкош. Само за времето на демо „видеото” скепсиса на израсналият през 80-те човек рязко отстъпи място пред кристално ясната мисъл, че Virtual reality headset ще промени всичко поне за немалко индустрии и сектори: образование, проектантски и дизайнерски дейности, недвижими имоти, забавление, журналистика, геймърство, туризъм, медицина, онлайн търговия на дребно и вероятно сектора на продажби на какво ли не – от автомобили и почивки до филми.

Какво е виртуалната реалност?

Представете си, че се намирате във сфера, в която чрез софтуер желаната реалност се прожектира в 3D среда. Накъдето и да погледнете – слонове и Савана, което беше третата отправна точка в моето демо. Там успях да преодолея страха от огромните животни, но когато един диплодок си доближи муцуната до мен, вече исках да си тръгна.

С две думи мозъкът вярва, че това което виждате през очилата е истина. Освен това реалността се модифицира при вашето движение, като аудиото също е 3D. Получава се една интерактивна 3D среда, в която играете, пребивавате, учите, разглеждате, забавлявате се и т.н.

Виртуалната реалност в момента прави абсолютен фурор, ще ми простите клишето, както в Силиконовата долина, така и като задължителен, в най-близко време, елемент за киноманите. Кой не би се разходил из къщичката на Хенри – специално създаденият от Pixar филм за VR среда.

henry2


Първи пример естествено е Oculus VR, компания, започната от Palmer Luckey като стартъп чрез финансиране от краудфъндинг платформата Kickstarter. На по-късни рундове за набиране на капитал, компанията е финансирана от фонда Andreessen Horowitz, който е участвал и във финансирането на самият Facebook. Компанията е създадена през юли 2012, а през март 2014 Facebook я купува за 2 милиарда и разработва продукта Oculus Rift – един от сегашните водещи VR продукти. Толкова за мита, че са необходими минимум 10 години за един блазнещ exit на създаденият от вас бизнес!


Големият проблем пред устройствата за симулация на виртуална реалност обаче не е технически, а въпрос на това колко софтуерни разработчици ще се включат в създаването на програми за новата технология. Ще се разработи ли достатъчно съдържание, което като критична маса да бъде достатъчно и да започне масово прилагане е нещото, което се питат всички. От това, на което бяхме свидетели на трите събития, където имаше демонстрации, интереса е експоненциален и всички свалят шлемовете с блеснали очи.

В България в момента е повече от ясно, че компаниите, които използват тази технология, ще бъдат богато възнаградени, тъй като сме нация техническа, как защо. Вече има данни за изключително успехи в областта на продажбите на недвижими имоти, рекламни активности (Загорка).

Според Techcrunch виртуалната реалност ще промени онлайн маркетинга изцяло. Ние не сме в състояние да дадем такава оценка, но знаем, че VR може да се използва от фирмите сега. Веднага.
В лицето на PandaVision намирате партньор, който може да изпълни VR проект, като по-долу са само някои от подходящите видове сектори:

  • Туризъм
  • Забавления (клубове, ресторанти)
  • Модна индустрия
  • Образование
  • Недвижими имоти
  • Автомобили
  • Журналистика
  • Проектански и дизайнерски услуги
  • Мебелни фирми
  • Много, много други.

Горещата новина около Олимпийските игри е, че собствениците на Samsung и техният бранд очила - Gear VR в партньорство с NBC ще могат да наблюдават съдържание от Олимпиадата в Рио във Virtual reality формат. Съдържанието е предоставено от Олимпийския комитет и собствениците на Galaxy S7, Galaxy S7 edge, Galaxy S6, Galaxy S6 edge, Galaxy S6 Edge+ и Galaxy Note 5 ще могат да преживеят емоцията на Олимпийското начало, след като свалят приложението на компанията. Все още не се знае дали собственици на други устройства ще могат да го свалят или не.

И накрая съвсем по Илън Мъсковски ще ви покажем един автобус, който чрез тази технология показва на дечицата какво да очакват като околна среда, когато той (Илън Мъск и неговата компания за космически полети SpaceX) направи колония на Марс. На места твърдата обвивка на автобуса се пропуква и се виждат подсмърчащи в умиление мами, спокойни за поколенията на своите отрочета.

Add comment


( 2 Votes )